Érdekességek a jégkrémről.


A jégkrémeket és a fagylaltokat az emberek már az ókorban is a szívükbe zárták. A fagylalt különlegességek készítése már Kr. születése előtti időszakban megjelent. Először Kínában, Ókori Egyiptomban, majd Kr. születése után, Párizsban, Bécsben és Rómában jelentek meg a fagylalt és jégkrém-különlegességek. A Jégkrém és a fagylalt szavakat gyakran szinonimaként használjuk a mindennapokban, pedig alapvető különbség van a kettő között. A különbözet az előállításban rejlik. 

Fagylalt: A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen. A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt.   

Jégkrém: Először a tejet és/vagy tejterméket tartalmazó, pasztőrözött alapanyag-keveréket összekeverik, melyet fagyasztva, majd habosítással adagolják, és végül utókeményítéssel készítik el. Az előállítás zárt rendszerben történik.   

A Jégkrémgyártás folyamata:
 
 

 • Jégkrém-keverék összeállítása,  
 • A jégkrém alkotórészeinek komplex keverékéből vizes oldat készítése,  
 • Előmelegítés, homogénezés, 
 • Hőkezelés (80,6 °C-on 20 mp hőntartással), 
 • Hűtés (4-5°C-ra), 
 • Érlelés (6-24 óráig),  
 • Fagyasztva habosítás (-5,-10°C-on), 
 • Adagolás, formázás, keményítés, 
 • Gyűjtőcsomagolás, 
 • Hűtve tárolás. 


Keverés: Az adott jégkrém receptúrája alapján összekeverik az alapanyagokat, mely eredményeképpen mixet kapnak. ( Mix:  folyékony keverék, az alapanyagok összekeverésétől a habosításig terjedő szakaszban nevezzük így a félkész terméket.) 
 

Homogenizáció: Olyan művelet, amely során valamely anyag egymással rosszul keveredő vagy nem keveredő alkotórészeit egyenletesen diszpergáljuk.    

A pasztőrözés célja: a jégkrém megfelelő mikrobiológiai állapotának kialakítása. A hőkezelés hőcserélő segítségével történik, minimum 80,6 Celsius fok hőmérsékleten 20 mp hőntartással. Hőntartás előtt a mix kilép a homogénezőre (60-65 Celsius fok, 100-120 Bar), majd visszalép hevítő és hőntartó-csőkígyó szakaszba, majd a városi  víz  hűtőszakaszba  ahol  kb. 25 Celsius fokra hűl le, majd átlép a jegesvíz hűtő szakaszba, ahol 10 Celsius fok alá hűl le.  

Hűtés és érlelés: E fázisban adják hozzá az alapmixhez az olyan adalékokat, melyek a hőkezelést (melegítés) kevésbé tűrik. Például a gyümölcsleveket, gyümölcsdarabokat és az adott termékhez tartozó adalékanyagokat.  

  

Fagyasztva habosítás: Ez az a pont, ahol a jégkrém megkapja a megfelelő konzisztenciáját.   

A jégkrém egy hosszú, vízszintes hűtőt csövön áramlik, és vékony filmréteget képez. A filmréteget gyorsan forgó pengék kaparják le és az így kiragadt levegővel együtt alakul ki a jégkrém habosított állag.       


Formázás: A jégkrém itt nyeri el végső formáját. Ebben a fázisban kerül rá a    csokoládé vagy egyéb bevonat, továbbá a mandula vagy pattogós cukorka, illetve a kiegészítő anyagok (tölcsér, ostyalapok, keksz, stb.) Szintén ebben a fázisban történik a keményítés (hírtelen fagyasztás - 30°C-on).   

 

  

Csomagolás: A jégkrémek csomagolására szigorú előírások vonatkoznak. Ezért csak az élelmezés-egészségügyi előírásoknak  megfelelő csomagolóanyag használható.   

Megkülönböztetünk: 

 • adagonként csomagolt jégkrémet (impulzus), mennyiségét tekintve egy személy fogyasztja (pálcikás, poharas). 
 • családi jégkrémet (take home), mennyiségét tekintve több személy fogyasztja (tégelyes). 
 • vendéglátó-ipari jé gkrém (catering), kizárólag éttermeknek, cukrászdáknak szánt nagyobb mennyiségben (2,4-5 liter) kiszerelt termékek. 


Nagyon fontos, hogy az elfogyasztott jégkrémek után a visszamaradt csomagolóanyagokat szelektíven gyűjtsük és az erre kijelölt helyen dobjuk ki! 

Hűtés: A fagyasztott jégkrém a hűtőházba kerül, ahol -18°C alatt történik a tárolás. 

A jégkrémek csoportosítása


Tejjégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevői a tej és/vagy tejfehérje tartalmú termékek és a tejzsír. A tejjégkrém zsír- és fehérjetartalma csak tejeredetű. A tejjégkrém tejeredetű zsírtartalma legalább 8 % (m/m). Vizet kizárólag a vízelvonással készült anyagok víztartalmának visszaállításához használhatnak. 

Tejes jégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevői a tej és/vagy tejfehérje tartalmú termékek és a tejzsír. A tejes jégkrém zsír- és fehérje-tartalma csak tejeredetű. A tejes jégkrém tejeredetű zsírtartalma legalább 5 % (m/m), zsírmentes szárazanyag–tartalma legalább 6,0% (m/m). 

Gyümölcsjégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevője a gyümölcs. A termék gyümölcstartalma legalább 15% (m/m). 

Szorbé (Sorbet): olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. A termék gyümölcstartalma legalább 25% (m/m). 

Tejes gyümölcsjégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevője a gyümölcs mellett, a tej és/vagy tejfehérje-tartalmú termék és a zsiradék. A tejes gyümölcsjégkrém fehérjetartalma csak tejeredetű. A tejes gyümölcsjégkrém összes zsírtartalma legalább 1,5% (m/m), gyümölcstartalma legalább 15% (m/m). 

Jégkrém: olyan jégkrém, amelynek meghatározó összetevői a fehérje és a zsiradék. 

Vizes jégkrém: olyan jégkrém, amely sem hozzáadott zsiradékot, sem hozzáadott fehérjét nem tartalmaz.